Marbella en omgeving

Marbella, het zonovergoten eldorado aan Zuid-Spaanse kust heeft eigenlijk alles mee.

Het àltijd behaaglijke Marbella

Marbella geniet, dankzij haar beschutte ligging tussen de Middellandse Zee en de toppen van de ‘Sierra de las Nieves’ en de ‘La Concha’ schelpberg, een uniek eigen microklimaat. Daardoor is Marbella gezegend met zomers die minder heet zijn en winters die behaaglijk mild en zacht aanvoelen. Jaarlijks kent Marbella zo’n 320 zonnedagen. Tijdens de lange regenloze zomers brengen zachte zeebriesjes een aangename verkoeling. Terwijl tijdens de korte, vorstvrije winters het kwik overdag nog vaak naar 20ºC stijgt.

Het zeer gewilde Marbella

Met een gemiddelde jaartemperatuur van zo’n 19ºC is Marbella al zo’n 60 jaar het ideale toevluchtsoord voor royalty, jetset, het internationale sterrendom en welgestelden uit alle windstreken. Tot de verbeelding sprekende namen als Onassis, Omar Sharif, Elizabeth Taylor, Rothschild en Sean Connery, vonden er al hun 2e thuis. Maar ook op hedendaagse iconen als David & Victoria Beckham, Antonio Banderas, Melanie Griffith, Dustin Hoffman, Bruce Willis, Paul McCartney en prins Albert van Monaco werkt Marbella als een magneet. Zelfs Michelle Obama ging er al op vakantie. In Marbella kun je ze gewoon op straat tegenkomen.

Het historisch Spaanse Marbella

Marbella heeft echter heel veel meer te bieden dan beroemdheden, zon, zee en gouden stranden.
De oude historisch stadskern ‘el Casco Antiguo’ bijvoorbeeld, met zijn pittoreske witgepleisterde, met bloemen behangen, gevels. Waar je nog de traditionele winkeltjes, café’s en restaurantjes vindt. In smalle met kinderhoofdjes bestrate steegjes. Die uitkomen op het typisch Spaanse ‘Plaza de Los Naranjos’, waar nog de sinaasappelbomen hun zoete geur verspreiden. En waar je nog getuige kunt zijn van de talrijke Andalusische folkloristische festiviteiten en tradities.

Het nieuwe mondaine Marbella

Langs de prestigieuze Gouden Mijl ontstaat het moderne Marbella, met zijn luxe villa’s, landgoederen, resorthotels en sterrenrestaurants. Hij leidt naar de mondaine jachthaven Puerto Banús, waar een ongekend luxueus aanbod aan internationale modehuizen, zoals Gucci, Versace, D&G, Dior, Cartier, Hermès en Armani, in een grote behoefte voorziet. Ferrari’s, Lamborghini’s en Maserati’s rijden er af en aan tussen de vele lokale beachclubs en open luchtrestaurants. Daar, in de haven, liggen ook de exclusieve jachten van the rich and famous aangemeerd. Uitgekeken raak je er nooit. Hier is het waar het onvolprezen bruisende nachtleven van Marbella zich tot in de vroege uurtjes afspeelt.

Het Bourgondische Marbella

Ook op culinair gebied kent Marbella een unieke reputatie. Met een welhaast grenzeloos divers aanbod aan gastronomische hoogstandjes. Van intieme tapasbars en knusse restaurantjes met tongstrelende lokale vlees- en visgerechten tot en met de meest wereldbefaamde exquise sterrenrestaurants.
Er liggen meer dan 80 golfbanen in de Costa del Sol waarvan er alleen al 30 in en rond Marbella zijn gelegen. Van deze golfbanen, die twaalf maanden per jaar in topconditie verkeren, kan dankzij het praktisch altijd perfecte weer, het hele jaar ongelimiteerd gebruik gemaakt worden. Ze staan bekend als de beste in Europa.

Het alledaagse Marbella

Tegenwoordig is Marbella gelukkig niet alleen meer voorbehouden aan de happy few. Naast Europese pensionado’s, internationale celebrities en welgestelden, trekken nu ook gewone jonge gezinnen naar dit paradijselijk oord om er een succesvol bestaan in de zon op te bouwen. Voor hen is er een keur aan internationale scholen voorhanden. En ook het ondernemersklimaat ziet er zonnig uit.

The Marbella way of life

De belangrijkste drijfveer voor de meeste nieuwe inwoners is echter niet alleen maar pracht en praal. Maar eerder dat ene onbeschrijflijke gevoel dat je alleen in Marbella en omgeving kunt ondergaan. Het is die enorme kwaliteit van leven. Niet zozeer in de materiële zin, maar juist de ontspannen zorgeloosheid van een bestaan zonder stress. Een sensatie van vrijheid. ‘The Marbella experience’ wordt het wel genoemd of ‘the Marbella way of life’. Het is ongrijpbaar en werkt aanstekelijk, want iedereen lijkt ermee besmet. Wellicht is het de mix van Europese gemoedelijkheid in combinatie met de zachte, vriendelijke Andalusische volksaard. Hoe dan ook, het laat zich niet beschrijven. Je kunt het alleen maar aan den lijve ondervinden. En alleen maar in Marbella, de onbetwiste parel van de Costa del Sol.

Wat u niet mag missen:

* Een autorit door Las Alpujarras.
* De stadjes Ronda en Nerja.
* De "coastal route" (Nerja-Sotogrande).
* Een bezoek aan Granada, met het beroemde Alhambra.
* De grotten van Nerja.
* De Witte Dorpen route.
* Jetsetoord Marbella en de prachtige stranden van San Pedro de Alcántara.
* Het bijzondere landschap van El Torcal de Antequera.​